dinsdag, augustus 29, 2006

Call For Votes 4 - nl.internet.usenet


Nog tot en met zaterdag 2 september aanstaande kan er gestemd worden op de nieuwsgroep nl.internet.usenet, een groep over de nieuws- en discussiegroepen zelf.

Hoe je kan stemmen kun je op de groep nl.newsgroups vinden of
hier in Google kijken. Hier vind je ook de laatste stemmerslijst.

Het zal er om spannen.


Op nl.test publiceerde iemand een link met nagenoeg alle posters die in augustus, gedurende drie weken in de nl-hiëarchie hebben gepost.


http://jeremino.homeunix.net/lijst.txt

Wellicht stemt het nog tot nadenken.


Zondag de uitslag.

BTW: ik kwam een link tegen van Jules Deelder-com. Ik denk recent online. Even alles rondklikken. Ziet er mooi uit.




zondag, augustus 27, 2006

Zomergasten 5 - Ad Verbrugge



Zoals ieder seizoen van Zomergasten zit er een man of vrouw uit de wetenschap tussen. Vanavond was dat de filosoof Ad Verbrugge(1967). Ik kende de goede man niet. Hij is verbonden aan de VU in Amsterdam en voor meer informatie kun je kijken op de pagina van Zomergasten - Ad Verbrugge. Volgens de site karakteriseert Verbrugge de huidige samenleving door "het ontbreken van gemeenschapszin en een gebrek aan bezieling". Vorig jaar stelde hij in de NRC het procesdenken van managers in zorg, onderwijs en andere sectoren aan de kaak.

[ Update 29 augustus, de volgende dag.

Interessant interview met Verbrugge van november 2005 in Intermediair. Staat niet vermeld op de VPRO-site, maar werpt een ander en conservatiever licht op Verbrugge. Met dank aan Ruud. Tweede link die niet op de VPRO-site staat is een kritiek van Dirk Verhofstadt op de door Verbrugge gesignaleerde gevaren van het individualisme. ]


Terug...

Ik had gemengde gevoelens toen ik mij om half negen voor de televisie installeerde: een filosoof. Heeft die nu nog een interessante boodschap te brengen? Dat viel mee.

Ad Verbrugge is een duidelijke en heldere leraar met een kernvisie dat de mens meer de werkelijkheid en waarheid onder ogen moet zien. Een werkelijkheid die steeds meer gedomineerd wordt door de techniek in al zijn verschijningsvormen. Interessant, maar ik zat niet op het puntje van mijn stoel. Hoe bijvoorbeeld de bio-industrie werkt is mij bekend, maar toch heb ik vanavond weer kip gegeten. Maar hij kon het goed uitleggen aan de hand van de filosofie van Martin Heidegger.

Alles willen weten en onder ogen zien maakte Verbrugge ook een symphatisant van de figuur Pim Fortuyn. Niet zozeer door zijn politieke ideeën, maar door zijn vermogen om onderliggende problemen in de samenleving bloot te leggen. En bovendien wist Fortuyn het persoonlijke met het politieke te combineren. Ik denk dat Verbrugge ook in Fortuyn het hebben van hoge ambitie's herkende. Beiden hebben een religieuze achtergrond en kennelijk hebben ze een missie in het leven.

Onderwijs, discipline en vorming zijn belangrijke elementen voor Verbrugge. Het beheersen van een vak, je lichaam, of de taal. Het onderwijs verschraalt door het accent niet te leggen op die basisvorming maar op zelfstandigheid bij te jonge kinderen.Verbrugge is duidelijk een man van het onderwijs.

Verbrugge is een kritische volger van de moderniteit waarbij hij een continu gevoel van onbehagen en dreiging voelt. En ik vermoed dat ook hier weer zijn Hervormde achtergrond een rol speelde, maar religie kwam verder niet expliciet ter sprake. Even bij het fragment van Bob Dylan. Ik had wel meer willen weten.

"Materialisme is een geestelijke crisis", aldus Verbrugge. En hij verbond dat met een fragment met wederom een film van Tarkovski, nu uit Stalker. Met het prachtige, poëtische einde.

Ik vond dat Ad Verbrugge een boeiend betoog hield over enerzijds de dreiging van het materialisme, maar anderzijds een oplossing bood in de vorm van een vitaal, gepassioneerd en geestelijk individualisme.

Joris is geen filosoof, zoveel werd wel duidelijk. En dat geeft ook niet, maar ik vond hem te weinig nieuwsgierig naar wat het wel zou kunnen betekenen. Joris zag niet waar überhaupt het probleem ligt. Dat maakt hem toch een lichtgewicht. Joris als de eeuwige twijfelaar die daardoor nooit aan zinvolle antwoorden toekomt. Verbrugge wist een antwoord wel te formuleren.

DJ

De keuzefilm is Heaven van de Duiste cineast Tom Tykwer. Voor de film staan writing credits voor Krzysztof Kieslowski. Mogelijk dus wat religieuze tintjes aan deze film. Tykwer werd bekend van de film Lola Rennt.

Deze blog is ook gepost op de nieuwsgroep nl.kunst.film. Voor reacties kun je hier in
Google op nkf kijken.

NB: Vorige week was ik nogal negatief over Halina Reijn. Ik moet dat toch bijstellen. Ik bezie alle gasten meer op een discriptieve manier, zonder me teveel te laten leiden door hun ideeën en meningen. Ik wil de gasten bezien in hun eigenheid en authenticiteit. Inhoudelijke kritiek laat ik graag aan anderen over.

woensdag, augustus 23, 2006

Rosenthal - Genaust


Vanavond min of meer geplukt van nl.geschiedenis van Barokino.

Maandag werd bekend gemaakt dat de Amerikaanse fotograaf Joe Rosenthal op 94-jarige leeftijd in Novato Californië is overleden. De fotograaf is bekend geworden van de foto van Amerikaanse militairen die de vlag hijsen op het Japanse eiland Iwo Jima tijdens de Tweede Wereldoorlog. Joe Rosenthal nam zijn beroemdste foto op de berg Suribachi op Iwo Jima op 23 februari 1945. Het werd een van de meest afgedrukte foto's uit de Amerikaanse geschiedenis. De afbeelding werd gebruikt op posters van het Amerikaanse leger, op een Amerikaanse postzegel van drie cent en voor een bronzen sculptuur bij de begraafplaats Arlington. Rosenthal werd voor deze foto onderscheiden met de Pulitzer-prijs.

Tot zover Barokino.








Joe Rosenthal



Fake?

Uit het
in memoriam van de Elsevier:

"Over de geruchten dat Rosenthal de situatie in scène heeft gezet, zei hij dat hij in dat geval de foto zou hebben verprutst door minder mannen te kiezen en ervoor te zorgen dat hun gezichten te zien waren. Toen Rosenthal de foto maakte stond naast hem een cameraman in dienst van het corps mariniers, Bill Genaust. Een frame van Genausts film is vrijwel identiek aan de foto van Rosenthal. Genaust sneuvelde een paar dagen later."

En dus gezocht of ik dat fragment van Genaust kon vinden.
Jawel, al eerder dit jaar gepost op You Tube



Het fragment is na 0.23 seconden.


En dat het ook is gefilmd is nog geen bewijs dat het niet in scene is gezet. Juist de aanwezigheid van een fotograaf en filmer, kunnen juist voedsel geven aan de enscenering. Ik geef Rosenthal het voordeel van de twijfel.

In een reactie wist warmhart nog een interessante link te geven met nog meer foto's en achtergronden rondom het planten van de vlag op Iwo Jima: http://www.iwojima.com

Toch mooi hoe je dit bij elkaar kan zetten. Vanwege geld en auteursrechten vind je dit niet zo snel op een professionele nieuwssite.



dinsdag, augustus 22, 2006

Buienradar


Ik heb al lang een buienradar onder mijn favorieten zitten. Maanden kijk ik er niet naar, maar zoals de laatste weken, kijk ik regelmatig. Het heeft bijna iets existentieels en iets goddelijks in zijn aardsheid: het kunnen zien aankomen van een fikse plensbui. Ik kijk ook graag als het regent, om te voorspellen hoe lang het nog zal duren.

Mensen zoeken in hun hang naar sociale interactie altijd naar gemeenschappelijk ervaringen die ze graag willen delen. Het weer is het meest gemeenschappelijke dat mensen ervaren en er wordt dan ook veel over gesproken. Niet dat het weer zo belangrijk is, maar primair gaat het om de gedeelde ervaring en het contact erover. Je kan over het weer met wildvreemden een gespek aangaan.


En na het weer verglijdt de schaal naar wat mensen op televisie zien of in de krant lezen. Ook dat zijn veel voorkomende gespreksonderwerpen. Dan vernauwen en specialiseren de ervaringen zich. Je hebt een relatie of kinderen om over te praten, of een hobby of sport. En aan het eind van de schaal zitten je diepere gevoelens en emoties. Die kun je moeilijk delen met de groentenboer om de hoek. Daar heb je soms één mens, één geliefde voor nodig.

Bloggers delen ook hun ervaringen met hun blog via stukjes en reacties. Ook op zoek naar contact, naar interactie. Iedere blog als een druppel in de virtuele regenbui van miljoenen blogs die zijn te lezen.

Is daar iemand?

http://www.buienradar.nl

zondag, augustus 20, 2006

Zomergasten 4 - Halina Reijn

Deze blog is ook gepost op de nieuwsgroep nl.kunst.film. De discussie kun je hier via Google volgen.

Vanavond de vierde Zomergasten. Tegenover Joris Luyendijk zit de actrice en tegenwoordig ook schrijfster, Halina Reijn.





Ik kan me de ophef over een nieuwe, jonge, aanstormende actrice nog herinneren. Dat moet in 1998 zijn geweest toen ze de hoofdrol speelde in Lulu van Toneelgroep Amsterdam. Halina Reijn is een aantrekkelijke, aparte vrouw die naast haar natuurlijke uitstraling, goed kan acteren. Ik heb haar nooit op het toneel gezien, maar wel in diverse films, waaronder een hoofdrol in Grimm van Alex van Warmerdam. Maar Halina Reijn is vooralsnog niet de superster geworden. Ik wijt dat vooral aan het gebrek aan goede en grote vrouwenrollen in de Nederlandse film. Maar Halina Reijn is inmiddels ook een media-persoonlijkheid. Eind vorig jaar kwam ze in het nieuws door haar debuut als schrijfster (en vriendin van Connie Palmen) met Prinsesje Nooitgenoeg. Deze en volgende week is ze nog te zien in De Getemde Feeks bij Toneelgroep Amsterdam.

Twee generatiegenoten zitten tegenover elkaar, Joris en Halina.

Het viel me tegen en ik voel me een beetje sufgepikt door het opgewekte gekakel van Halina. Ze sprak zorgvuldig, maar wel in sneltreinvaart. De meeste fragmenten deden me weinig en ook haar toelichtingen konden mij maar matig boeien. Ze is van de verwende generatie die wel overal van houdt, van Temptation Island tot Elfriede Jelinek. Ik kon weinig lijn in haar verhalen ontdekken, behalve dat ze een jonge, vitale vrouw is. Haar generatie is verwend door de welvaart en de zovele mogelijkheden en keuzes die het leven biedt. Maar ook dat creëert problemen als je een gewoon hardwerkend leven moet leiden. Maar haar generatie mag die luxeproblemen hebben, Halina heeft die kennelijk niet. Net zomin als Joris. Het zijn twee extra verwende mensen die het op jonge leeftijd gemaakt hebben. Volgens mij niet veel nieuws onder de zon en zegt de avond meer over jonge, getalenteerde mensen in het algemeen, dan dat er een beeld van een nieuwe generatie wordt neergezet.

Wat resteert is haar fascinatie voor allerlei vormen van reality-tv, het kijken naar andere mensen zonder daar eigen, biografische verhalen tegenover te zetten. Haar aandacht lag mij te veel bij de schijnwereld van theater, film, tv en media in het algemeen. Het is kennelijk een dominante invloed en mogelijk een moderne vervanger van het aloude roddelen en drang naar voyeren.

Ze zat er meisjesachtig en descent bij met haar pofmouwtjes. Ik had er veel van verwacht, maar het stelde me teleur. Hopelijk hebben veel jongeren wel met plezier gekeken en zagen ze iets van hun eigen generatie terug. Vaak oppervlakkig, maar met een randje van eigentijds intellectualisme en met gevoel voor kunst, en vooral theater.

De keuzefilm is La Pianiste van Michael Haneke uit 2001. Het is gebaseerd op een boek van Elfriede Jelinek. Ik heb de film niet gezien en in het boek ben ik indertijd blijven steken. Toch wil ik nu kijken -of ik neem hem op- en dan vooral voor Isabelle Huppert. De film werd bekroond met twee hoofdprijzen in Cannes voor beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrol.

DJ

Er is een website van Halina Reijn, maar die is buiten gebruik.
Een biografie vind je bij de Wiki en bij Toneelgroep Amsterdam met veel media-verwijzingen.

Wiki Halina Reijn

Toneelgroep Amsterdam - Halina Reijn

Columniste -en generatiegenoot- Aaf Brandt Corstius schreef vrijdag al bij voorbaat een negatieve blog op een weblog van de NRC:
http://tinyurl.com/kftyz

zaterdag, augustus 19, 2006

For The Record: in de nacht van 19 op 20 augustus 2006









Leo Blokhuis.





22.50

Een van mijn lievelings-radio-progamma's gaat zo beginnen, For The Record, van Mart Smeets en Leo Blokhuis. Het programma loopt ten einde en mogelijk gaat Mart zodadelijk bekend maken welk station het programma overneemt. Dat kondigde hij vorige week aan. En Mart is knap chaggerijnig over de kill van het programma, hij voelt zich verraden door mp3-tjes spugende computers.

23.15

Mart Smeets rept met geen woord over een toekomstig station. Dat mogen ze volgens mij ook niet. Leo en Mart mogen niet buiten de omroepen werken. Nos, Vara, Eo zijn ok, maar niet Arrow of BNR.

Mmm.

Maar stuur nog een supportmail naar For The Record:

leo.blokhuis@vara.nl

23.30


Ik ga kijken of ik Rocking in a free world van Neil Young kan
downloaden.

00.00

Neil Young




Rocking in a free world.

Rock & Roll

donderdag, augustus 17, 2006

Geen politiek

De laatste tijd zag ik op verschillende blogs een embedded filmpje staan van You Tube. Dat leek me hogere html-kunde, maar het is zo simpel als wat. Bij een filmpje staat gewoon een embedded code en als je die klakkeloos in je blog plakt ben je klaar. Dat wil ik dus ook, maar wat voor filmpje? Hoe moet ik zoeken?

Ik stelde me voor om een fragment te vinden dat ik zou willen laten zien als ik Zomergast zou zijn. Op allerlei trefwoorden gezocht, maar nix bruikbaars gevonden. Tot net. Een goede hit, van een heel kort fragment. En ik kan er een stukje tekst bijleveren dat ik al jaren geleden heb geschreven bij een lang verhaal over de film Apocalypse Now van Francis Ford Coppola.

Hier is het fragment met de toelichting:



"Begin maart 1975 zie ik, op veertienjarige leeftijd, een aantal malen de fascinerende televisiebeelden van de chaotische vlucht van de laatste Amerikanen uit Saigon. De Vietnamoorlog is verloren en de Amerikanen krijgen 24 uur de tijd om hun biezen te pakken.

Op 29 april wordt 'Operation Frequent Wind' gestart met het uitzenden via Radio Saigon van het Bing Crosby nummer 'I'm Dreaming of a White Christmas'. Het is het codebericht dat aangeeft dat de Amerikanen zo snel mogelijk naar de ambassade moeten komen om te worden geëvacueerd.

Voor de kust ligt een aantal vliegdekschepen en de Sea Knights helikopters vliegen af en aan om de laatste Amerikanen van het ambassadeterrein te halen.

Op 30 april worden de laatste elf mariniers met de ambassadevlag opgepikt en is de Vietnamoorlog eindelijk voorbij.


Op de televisie zie ik hoe tientallen Zuid Vietnamese helikopters als dode, mechanische insecten over de reling van de vliegdekschepen in zee worden geduwd om ruimte te maken voor de Amerikaanse helikopters. De rotorbladen breken als verdroogde voelsprieten af op de golven in de Zuid Chinese zee."


Het hele stuk met alle ins en outs over Apocalypse Now kun je
hier lezen.

Het einde van de Vietnamoorlog markeert het begin van mijn politieke bewustzijn. En ik ben nog steeds in politiek geïnteresseerd, maar ik wil het buiten de blog houden. De recente oorlog in Libanon heb ik via radio en kranten gevolgd, maar niet via televisie. Het Midden-Oosten-conflict is nog steeds één droeve geschiedenis, maar ik laat me niet meer meeslepen door de media. De laatste keer dat ik me onderdompelde was na de moord op Theo Van Gogh, dat gebeurde vlakbij waar ik woon. Maar ook daar heb ik na een maand de knop van de tv rigoreus omgezet: genoeg is genoeg. Televisiebeelden van de tsnunami of Katrina heb ik allemaal aan me voorbij laten gaan. Ik volg het wel en ik onderken de ernst van dit soort rampen, maar persoonlijk schiet ik er nix mee op om me te verdrinken in een niet aflatende stroom aan nieuws en commentaren op tv. Om over de binnenlandse politiek onder Balkenende maar te zwijgen.


Geen politiek of wereldleed op deze blog, maar om mijn positie en profiel kenbaar te maken: ik stem strategisch op de PVDA, maar als Ayaan Hirsi Ali nog in de VVD zat, dan had ik op haar gestemd. En ik krijg een steeds grotere afkeer van de SP en Jan Marijnissen, het opperhoofd die beslist hoe er gedacht moet worden. En ze worden ook steeds beter in het zwijgen over bepaalde onderwerpen.
.. Laat ik snel ophouden.

En nee, alsjeblieft geen reactie's.

woensdag, augustus 16, 2006

Futjebal

Terwijl ik dit zit te tiepen luister ik naar Radio 1, naar de oefeninterland Ierland-Nederland. Enerzijds kan voetbal me in wezen helemaal geen 'bal' schelen, maar door mijn zoon van twaalf zit ik al jaren in het voetbal. Mees vindt voetballen prachtig. Hij speelt het graag -maar niet heel goed- met vriendjes op en buiten school, is een grote Ajax-fan en supporter van het Nederlands elftal. En daarom ben ik het ook.

Maar hij is nu op vakantie en dus kan hij niet bij mij komen kijken.

Samen met je zoon voetbal kijken is een vorm van mannengeluk. Het afgelopen WK was dan ook een voetbalfeest, tot de uitschakeling door Portugal. Bij die laatste wedstrijd zaten we op het puntje van de bank, cola erbij en in de rust zelf gebakken kippenvleugeltjes met sambasaus. En na afloop kon Mees zich maar niet voorstellen hoe het zou zijn als Nederland in een finale zou staan. Hij zou het geweldig vinden.


En het is ook die spanning die mijn interesse voor voetbal vasthoudt. Spanning bij een wedstrijd als het erom gaat, en de schoonheid van het spel. Ik heb een gruwelijke hekel aan shirtje trekken en vasthouden. Ik kan genieten van een mooie actie van Arjen Robben, maar sinds het WK is Robin Van Persie onze favoriet. Ook goed in de actie, maar aggressiever en gretiger. Ik ga al praten als een van de vele voetbalanalytici die op tv verschijnen. Ergens heb ik een hekel aan dat gekakel van Johan Derksen of Hugo Borst, maar ik kijk er toch graag naar. Omdat het eigenlijk nergens over gaat vind ik dat geklets bijzonder rustgevend. Het zijn allemaal mannenroddelaars, en daar hou ik wel van.


Mees is een echte voetballiefhebber en soms speelt hij ook op het Amstelveld, het leukste trapveldje midden in de stad. En onlangs heeft hij voor het eerst met oudere jongens meegedaan met een partijtje op het veldje in het Oosterpark. Het was een stap voor hem om mee te doen. Ik heb op een afstandje, nonchalant toegekeken -niet mee bemoeien- en zag hem voor het eerst scoren. Een oudere jongen uit zijn team kwam naar hem toe en gaf hem een high-five.


Amstelveld

Nog een bekend geluidsfragmentje uit het verleden. Hilarische uithalen van Jaques van Gelder bij een WK doelpunt van Dennnis Bergkamp. Ik heb het destijds live op de radio gehoord. Ik moet er nog steeds om lachen. Met dank aan Lolo.

=

Uitslag 0-4.
Twee maal Huntelaar.

Tweede helft op tv gekeken.


maandag, augustus 14, 2006

May I have You're votes please?



CFV-2 nl.internet.usenet

Gisteravond is de eerst stemronde gepubliceerd op nl.newsgroups met daarbij een stemmerslijst. Het gaat over mijn voorstel om een nieuwe nieuwsgroep op te richten op usenet. Nl.internet.usenet, over het medium zelf. Er hebben 33 mensen gestemd, en over drie weken moeten minstens 50 mensen voor hebben gestemd, wil de groep worden aangemaakt.

De nieuwe Call For Votes 2 is verschenen en die kun je hier lezen. Ook over de manier waarop je kan stemmen.

Google: nl.newsgroups: http://tinyurl.com/jvgzf

De stemmerslijst staat hier in Google: http://tinyurl.com/fv9gs


Logo

Ik heb een logo gemaakt vanavond. Het is een g
emanipuleerd fragment van een kopie van een schilderij van de schilder Franz Marc. De kopie kun je vinden op de site van Ton van Gennip. Ik kwam op de site door van de ene naar de andere blog te klikken. En toen zag ik de afbeelding met vossen. Die wilde ik wel hebben. En ik zit aan wat handen en voeten gebonden om de blog en een logo helemaal aan mijn wensen aan te passen. Daarvoor weet ik te weinig van de mogelijkheden af.



Ton zijn weblog: http://www.toonaard.web-log.nl/

Zijn site met schilderijen:
http://www.toonaard.blogit.nl/

Meer informatie en werk van Franz Marc is te vinden op Google:http://tinyurl.com/n2r4b

Het logo is van de kopie, de afbeelding hierboven van Marc. ;-)


Blognieuws

Dan nog een computer-internetnieuwtje: Microsoft is gestart met een beta-versie van een downloadble weblogprogramma. Het heet Windows Live Writer. Meer hierover in een
artikel van WebWereld.


Wat eten wij vandaag

Vandaag wist ik weer eens niet wat ik zou gaan eten. En vooral niet met dit weer. Maar ik had een knapperige baquette belegd met filet-american, daarop twee gesneden hard gekookte eieren. Olijfmayonaise, gehakt groen van een bosuitje, handje kappertjes. Peper en zout. Daarbij een grote kom soep van een culi-tomaten-basilicumsoep van de Albert Heijn. Koffie met pindarotsjes toe.


Molovich en Ruud

Nog een laatste herhalingkje. In een reactie op de Zomergasten van gisteravond postte vandaag Max L. Molovich zijn ietwat verborgen link in zijn comment. Molovich benadert Zomergasten weer op een heel andere manier. Met een leuk filmpje.


http://molovich.web-log.nl/

En op de nieuwsgroep nl.kunst.film keerde Ruud weer terug met zijn onverholen mening op Joris en zijn gasten.


zondag, augustus 13, 2006

Zomergasten 3 - Leon de Winter









tekening Siegfried Woldhek

Deze blog is ook gepost op de nieuwsgroep nl.kunst.film

Vanavond de derde Zomergast, Leon de Winter. Ik ken De Winter al vanaf het begin van zijn carrière als schrijver en filmer, eind jaren 70. En sedertdien heb ik hem gevolgd. Ik ken een paar van zijn boeken en films, lees soms zijn column en weblog in de Elsevier en ik ken globaal zijn biografie. Ik vind het een intrigerende en veelzijdige persoonlijkheid en hij lijkt me -ondanks zijn welbespraaktheid- emotioneel en kwetsbaar. Toen ik hoorde dat Leon de Winter Zomergast zou worden dacht ik dat hij dat allang geweest was. Zo goed denk ik hem te kennen uit de media.

Het zit er weer op en ik vond het een boeiende avond. De ideeën, houding en onderwerpen van De Winter kwamen goed overeen met wat ik vooraf verwachtte. En om mijn eigen positie te bepalen: ik sta -met nuances en kanttekeningen- aan de kant van Leon de Winter. Ook al ben ik minder gefascineerd door religie en ontbreekt het mij aan een gruwelijke, Joodse achtergrond.

Joris Luyendijk is van een nieuwe generatie die al weer verder af staat van de Tweede Wereldoorlog. Hij is een verwende cultuurrelativist die niet graag bij zijn opa op bezoek ging. En dat voetbal gesublimeerde oorlog is, was een nieuw inzicht voor hem. Luyendijk is een nieuwsgierige journalist die zonder veel belasting vanuit het verleden de preoccupaties van De Winter tegemoet trad. Luyendijk heeft jaren als correspondent in het Midden-Oosten gezeten en er een boek over geschreven.

De angel van de avond zat voor mij halverwege toen Joris, Leon verweet nooit naar moslimlanden te zijn geweest. Moet je op de maan zijn geweest om er over te kunnen schrijven? Het werd even spannend, maar ik vond Luyendijk te kort schieten. En op de verwachtte twistpunten ga ik niet verder in, omdat ik na 9-11 en de moord op Theo Van Gogh momenteel wel even klaar ben met deze onderwerpen. Maar het was ook weer goed om het -met het verstrijken van de tijd- weer eens uitgebreid te bespreken. Theo van Gogh werd één maal genoemd door Joris, maar bleef verder onbesproken.


Ik had nog iets verrassends gemeen met Leon de Winter. Hij toonde fragmenten van twee van zijn favoriete films, Im Lauf Der Zeit van Wim Wenders en Andrei Rublev van Andrei Tarkovsky. Ik zag beide films toen ik net zo oud was als hij, alleen een kleine tien jaar later. En beide films hebben indertijd ook op mij een verpletterende indruk gemaakt. Vooral ook de schoonheid van Andrei Rublev heeft mij diep geraakt en mij de weg gewezen naar de liefde voor de artistieke, Europese film. En ook ik heb dat erfgoed -min of meer- ingewisseld voor de oppervlakkige, maar soms ook interessante, Amerikaanse cinema. Joris vindt een film van tweeëneenhalf uur al op zich bijzonder lang.

Tot slot werd nog een fragment uit Andrei Rublev getoond, maar niet het prachtige, verstilde einde waarbij in kleur de Middeleeuwse iconen worden getoond, begeleid met prachtige muziek.

De keuzefilm van Leon de Winter is The Browning Version van Mike Figgis met Albert Finney. Kennelijk een memorabel kostschool/huwelijksdrama, maar ik hou het weer voor gezien vanavond.

DJ

Ik had deze week nogal wat bezoek door een actie voor het behoud van het radioprogramma For The Record. Maar er waren nog drie websites die iets uit mijn blog hadden overgenomen. Het meest verassende vond ik mijn kleine alinea over de 2.000.- euro die de VPRO betaalde voor de bouncing ballen van Bruce Nauman. Dat was niet mijn nieuws, maar van Joris Luyendijk. De link staat op een populaire mediablog, ergens halverwege:

http://medialog.blogspot.com

En mijn blog wordt over hetzelfde onderwerp genoemd in een reactie op Retecool.

En vandaag verscheen een link op een vage (educatieve?) sexsite op mijn stukje Get a Life! over internetverslaving. Curieus.

http://sex.blieb.nl

Dromen en Angsten


Gisteravond weer eens naar het café geweest. Vroeger -voordat de kinderen er waren- was ik een notoire kroegtijger, en nu kom ik er nog maar zelden. Maar het is wel gezellig zo'n buurtcafé.

Toen ik binnenkwam ging net een groep meiden weg die had zitten borrelen ter gelegenheid van een vrijgezellenavond voor een vrouw die ging trouwen. Ik schoof aan bij wat bekenden aan de bar en het gesprek ging over trouwen en vrijgezellenavonden. Een aantal jaren terug werden dat soort avonden met veel ordinair vertoon in de binnenstad gevierd, maar dat lijkt afgenomen. We drinken nog wat en het gesprek gaat alle kanten op.


De avond vordert en er komt een jonge vrouw van buiten om geld te wisselen voor de sigarettenautomaat. Ze herkent één van de mannen uit het groepje waar ik bij zit. Ze trekt de sigaretten en twijfelt bij het weggaan. De man biedt haar wat te drinken aan. Ze slaat het niet af en wil een rode wijn.


Ze blijkt Hilde te heten, is rond de dertig en ze is ronduit beeldschoon. Ik praat niet met haar, maar volg haar aandachtig in het gesprek. Ze praat veel met wilde, maar galante handgebaren. Alles is vrouwelijk aan haar, ook de manier waarop ze rookt. Een genoegen om te aanschouwen. Iets willen wil ik toch niet, nog afgezien van de kansloosheid.


Het bier zet druk op de blaas en ik ga naar de wc. Ik sta een beetje te denken en te filosoferen en waar het vandaan kwam kwam het vandaan, maar ik kreeg ineens een kleine inval voor een mogelijk verhaal. Iets voor op de blog. Ik ben juist naar het café gegaan voor de afleiding, maar onderhuids gaat het nadenken toch door.

Ik blijf even op het toilet en laat het idee in sneltreinvaart door mijn hoofd rijden en bekijk de mogelijkheden.
Ik ga terug naar de bar en zie hoe Hilde weer een glas wijn drinkt en een filtersigaret opsteekt. Ze snatert maar door tegen al die welwillende mannen. Ik ga op mijn kruk zitten.

-

Stel je voor. Een jongeman -Frenk- halverwege de twintig. Ziet er goed uit, goede baan, geen relatie. Hij ontvangt een e-mailbericht van een oude schoolvriendin die hij al jaren niet meer heeft gezien. Hilde heet ze. Is nu advocate op een groot kantoor. Ze wil een afspraak met hem maken in een café. Het liefst zo snel mogelijk. Hilde is Frenk zijn oude jeugdliefde waar hij nooit iets mee heeft kunnen doen omdat ze hem heeft afgewezen.

Ze ontmoeten elkaar, praten elkaars leven bij, maar dan komt Hilde met een apart voorstel. Ze gaat over een paar weken trouwen met ene Fred, een schat van een jongen. Maar ze heeft ook nog een vrijgezellenavond en haar geheime wens is om nog een keer voor het huwelijk vreemd te gaan met een leuke man. Met Frenk. Ze nodigt Frenk uit om over twee weken 's avonds naar een hotelletje in de stad te komen. Puur voor de lust. Wat denkt Frenk ervan? Frenk is sprakeloos, maar gaat er op in.

Twee weken later gaat Frenk naar het hotel en ontmoet Hilde in de bar. Daar zitten ook twee vriendinnen van haar, Emma en Viola. De vriendinnen gaan snel weg en even later verdwijnen Frenk en Hilde naar een kamer. Het ongelofelijke gebeurt en het worden twee zinderende, tedere en hartstochtelijke uren. Nog voor middernacht moet Frenk weer naar huis. Hij hoort nog wel van haar.

Maar Frenk hoort niets en Hilde beantwoordt niet zijn mails. Frenk raakt lichtelijk depressief en gefrustreerd, maar hij legt zich langzaam bij de zoete herinnering neer.

Vier maanden later laat Hilde weer per mail van haar horen. Ze wil Frenk ontmoeten, ze wil wat laten zien. Geen sex deze keer, maar wel weer een afspraak in het hotel. Ze ontmoeten elkaar en Frenk ziet gelijk wat er aan de hand is. Hilde is zwanger. Van Fred. Hilde vertelt dat ze zijn getrouwd en gelijk zwanger is geworden. Ze wil dat Frenk haar ziet.

Ze gaan naar de hotelkamer en Hilde kleedt zich uit. Frenk heeft nog nooit zoiets moois gezien. Hij raakt zo in de war en ook boos en jaloers dat hij overhaast de kamer en het hotel verlaat. Hilde blijft alleen achter. Nooit meer wil hij haar zien.

Een maand gaat voorbij en Frenk probeert niet meer aan Hilde te denken. Het leven gaat verder. Maar hij komt een vriendin van Hilde tegen. Ze raken in gesprek en wat blijkt: Hilde is nooit getrouwd er is helemaal geen Fred. Hilde is lesbisch. - Wist je dat niet? Dat was ze vroeger ook al hoor. Frenk wist van nix. Zijn hart staat stil en ineens ziet hij voor zich wat er is gebeurd...


-

Dat was dan zo'n beetje het (soap) idee. ;-)

In een onbekende opwelling kwam het in het café naar boven. En hoe loopt het af? Wie waren die twee vriendinnen op de bewuste avond? Een lesbisch stel dat een kind wilde? Waarom heeft Hilde nix gezegd, waarom niet gewoon gevraagd? En loopt het goed af tussen Frenk en Hilde?
Allemaal onzinnige vragen op een onzinnige inval. Teveel onwaarschijnlijkheden om er mee door te gaan. Ik zou het zelfs al zijn vergeten als deze blog er niet was.

En is het verhaal een droomwens, of een angstvisioen? Wie wil er niet een vrouw voor haar huwelijk nog eens goed alle kanten van het bed laten zien? Maar wat een horreur als je zonder het te weten en te willen een vrouw zwanger maakt die het vervolgens verzwijgt. Ik ben er in het verleden minstens drie maal ingetuind door niet veilig te vrijen, terwijl de vrouw in kwestie beweerde dat het ok was. Het bleek helemaal niet ok! Maar goddzijdank is het -voorzover ik weet- allemaal goed afgelopen. Ook zonder ingreep.

En ik ben nu op een leeftijd gekomen dat de voordeurbel kan gaan en er ineens een onbekende, jonge vrouw op de stoep staat en zegt: Hai pap, ik ben je dochter.

Ergens tussen droom en angst.


DJ

zaterdag, augustus 12, 2006

For The Record - Vanavond - Vannacht

Leo Blokhuis en Mart Smeets in de studio


Vanavond één van de laatste afleveringen van For The Record op Radio 2, tussen 23.00 en 01.00 uur. Ik ben een actie gestart om het programma te behouden, maar ik vrees dat mijn actie meer een afscheid inluidt. En ik heb het programma vanaf het begin beluisterd. Het was toen nog op Radio 1 en was te horen tussen 00.00 en 02.00 uur. Mart sprak dan tegen de onzichtbare en onbekende Leo, de muzieksamensteller. Wie was Leo? Niemand wist het, maar de opmerkingen tegen de afwezige sidekick gaven het programma de juiste kleur en toon. Later werd Leo, Leo Blokhuis, de inmiddels bekende muziekspecialist die ook op tv verschijnt.

Bijzonder waren ook de zomerse uitzendingen als Mart de Tour de France versloeg. Dan werd het programma van te voren opgenomen. Vier weken lang waren er de jaarlijkse specials met onder meer de Beatles- en Stonescovers. Ook afgelopen zomer was het weer genieten.

Ik schreef al eerder, "je krijgt er nix beters voor terug". En ik weet nu wat er voor terugkomt. Tussen 23.00 en 00.00 uur Meta de Vries met Easy Listening en tussen 00.00 en 01.00 uur Harry de Winter. Ik zei al, je krijgt er nix beters voor terug.

Vanavond tijdens het programma in deze post nog een kleine update.

Update: 23:15

Mart Smeets refereerde aan het begin van het programma dat ze moeten stoppen op Radio 2. Ze liggen eruit in Hilversum. Maar volgende week hoopt hij meer nieuws te kunnen geven dat hij en Leo kunnen doorgaan. Cryptisch. Kloppen dan de geruchten dat ze in gesprek zijn met Arrow, of zoals ik zelf zou bedenken, mogelijk met BNR? Mart zei nog, 'we worden vervangen door computers.' Arme Meta (en Imme) en Harry.

Een forum over het verdwijnen van For The Record:

http://www.radioforum.nl/viewtopic.php?p=178239

Ik zit nooit op forums.

Volgende week meer.


DJ

De Webvoorkeur uit de NRC-Next over de actie staat ook op een webpagina van de NRC. Kwam ik pas vanmiddag achter.

Vandaar ook de vele hits, want weinigen zullen de url uit de krant overtiepen.


woensdag, augustus 09, 2006

Get a Life!


Gisteren verschenen weer eens de resultaten van een onderzoek naar internetgedrag en internetverslaving. Een op de zes Nederlanders die actief is op het net zegt verslaafd te zijn. Het hele artikeltje kun je lezen op Nu nieuws.

Vroeger kregen mensen op usenet die er wel erg veel in opgingen de verwensing Get a life! naar hun hoofd geslingerd. Ik dacht dan vaak, maar It is a life!. Internet kan een deel van je leven vervangen dat je anders aan andere zaken zou besteden. In mijn geval vooral televisie, waar ik zelden naar kijk. Ik heb niet zozeer een internetverslaving, maar meer een usenetverslaving, een ongebreidelde drang naar reactie's lezen en reageren. De verslaving is nog goed te overzien want usenet -de nieuws en discussiegroepen- ligt er maar stilletjes bij. Maar evenzogoed een verslaving. En nu is daar de weblog bijgekomen.

Het gaat mij ook om de kleine prikkeling die ik voel als er een reactie is gekomen, of als er een e-mail in mijn brievenbusje verschijnt. Als de geluidsinstallatie aanstaat gaat er zelfs bij iedere inkomende mail een pingetje af. Ik reageer dan als een hond op het rinkelen van zijn etensbakje. Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat het bericht zal brengen. En gisteren ontving ik van Warmhart de mail dat mijn blog in de NRC Next stond. Toen ik dat las kwamen er accuut aangename stoffen vrij. Wellicht ben je als verslaafde op zoek naar die stoffen. Keer op keer maar weer.

Veel mannelijke internetverslaafden schijnen zich suf te zoeken naar sex, naar plaatjes van vrouwen. Hoewel ik sex en vrouwen als een voorbijgegane levensovertuiging beschouw, heb ik daar verder nix mee. Ik heb het allemaal voorbij zien komen, maar ik zie nix in ranzige blootfoto's van Oost-Europese vrouwen. Af en toe bekijk ik -naast veel ander fotowerk- wat sites van babes, modellen en andere mokkels. Dat dan weer wel.

Dan heb je nog het online-gamen wat een hoge vlucht heeft genomen. Een virtuele wereld als Second Life is razendpopulair en telt al vele spelverslaafden. Ik hou wel van spelletjes, maar naast schaken en bridge ben ik nooit iets interessanters tegengekomen. En wat ik op usenet en mijn blog uitvoer beschouw ik ook als een spel. Soms met wat ernst, maar bovenal een spel. Een verslavend spel.

Vrouwen lijken hun zucht naar verslaving op het net te botvieren op de talloze chatrooms waar ze uren, nachtenlang over nix tiepen. Ik heb daar helemaal nix mee.

En zo zijn er wel meer dingen die met internet te maken hebben en waar velen zich maar met moeite van kunnen losmaken. Ook het schrijven zelf zou ik maar met grote tegenzin kunnen missen. Ik vind het vooral 's avonds aangenaam om me onder te dompelen in de schijnwereld vol aliassen, blogs, trollen, nieuws, flames, filmpjes, poëzie, schotsschriften, muziekjes en andere zin en onzin. Kopje koffie erbij en dan steek ik er nog maar eens eentje op.

DJ

Gisteren was het precies 42 jaar geleden dat The Rolling Stones hun geruchtmakende concert gaven in het Scheveningse Kurhaus. Ik heb daar uniek beeld- en geluidsmateriaal van. Ik ben er mee bezig om wat te laten zien en horen, maar dat schiet niet op. Als me dat wel lukt kom ik er op terug.

Op de blog van
ace staat een korte recensie van de Zomergast Joep van Lieshout. Wie nix met de kunsten op heeft kan het lezen. Belooft wat als ze zondag Leon de Winter gaat bespreken.

Gisteren is Radio Uruzgan online gegaan. Je kan de site hier bekijken en de stream beluisteren op iedere werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur. De reactie's op de pagina zijn aardig om te lezen. Ik vermoed dat Riders On The Storm van The Doors de zomerhit is bij onze jongens in den verre.

http://www.uruzgan.fm/

dinsdag, augustus 08, 2006

Blog in de Nrc Next: Red Smeets!



Dat is een mooie binnenkomer, na pas tien dagen bloggen. Uit de Nrc Next van vandaag. En mogelijk dat deze actie wel succes heeft. Kijk hiervoor naar mijn eerdere blog over de actie en stuur een mail naar leo.blokhuis@vara.nl, met in het subject: For The Record Moet Blijven!.

DJ

Met dank aan Warmhart voor de snelle scan.

maandag, augustus 07, 2006

Stembus open voor nl.internet.usenet







Vandaag is de Call For Votes (CFV) voor de nieuwsgroep nl.internet.usenet gepost op ondermeer de nieuwsgroep nl.newsgroups. Na een discussieperiode van vijf weken kan er nu vier weken gestemd worden. Ook als voorsteller mag ik geen reclame voor de groep maken. Ik mag alleen neutraal verwijzen naar het stemformulier. Hieronder post ik wel de kern van het initiatief:


-------------------------------------

EENREGELIGE OMSCHRIJVING

nl.internet.usenet Nieuwsgroep over heden, verleden en toekomst van usenet.

CHARTER: nl.internet.usenet

Wat is usenet?

Usenet is een netwerk voor de verspreiding van berichten via zogeheten nieuws- en discussiegroepen. In de groepen kun je nieuws posten, vragen stellen en beantwoorden en discussies voeren. Ook is het mogelijk om bestanden uit te wisselen via zogenaamde binary's in daarvoor bestemde binarygroepen. Usenet is opgebouwd in een bepaalde structuur, hiërarchie genoemd.

In nl.internet.usenet kan iedereen nieuws uitwisselen en discussiëren over usenet.

Voorbeelden van passende onderwerpen:

- wat is de zin van usenet
- wat is de toekomst van usenet
- oude postings aanhalen
- hoe was usenet vroeger
- wat betekent usenet voor jou persoonlijk
- techniek van usenet
- discussies over de hiërarchieën van usenet
- cultuur van usenet
- nettiquette
- binarygroepen

------------------------------------------

De gehele CFV en de wijze waarop gestemd kan worden kun je hier via Google lezen:

CFV-1 nl.internet.usenet: http://tinyurl.com/z7xjh

zondag, augustus 06, 2006

Zomergasten 2 - Joep van Lieshout










Vanavond de tweede aflevering van Zomergasten. Joris Luyendijk meets Joep van Lieshout. Van Lieshout is momenteel, internationaal de meest geëxposeerde, Nederlandse kunstenaar, maar voor velen zal het een eerste kennismaking zijn geweest. Ik kende wel wat van zijn werk, maar ook ik ben de laatste jaren aangetast door een tanende belangstelling voor beeldende kunst. Terwijl het heel lang mijn actieve interesse had. Ook -juist- voor conceptuele kunst, zoals installaties, performances en video's. En ik ben een generatiegenoot van Joep.

Joep van Lieshout zijn werk beweegt zich op het snijvlak van design, architectuur en conceptuele kunst. Veel grote gebruiksinstallatie's of modellen zijn gemaakt van natuurlijke materialen of kunststof. Aan het begin van het programma werd aan de hand van dia's -in korte tijd- zijn werk belicht. Er is kennelijk nog geen documentaire over zijn werk gemaakt, of over zijn grote werkplaats in de haven van Rotterdam.

Ik vond het een aangename avond over beeldende kunst, kunst van nu. En nu -achteraf- heb ik er zelf wel naar gesnakt. Eindelijk weer eens verder kijken dan de geëikte pulpiconen die de huidige media (re)produceren.

Van Lieshout werkt vanuit zijn instinct en gevoel en lijkt engiszins wars van intelectualisme. Hij vindt kunst die hij niet begrijpt het meest interessant. Zijn eigen werk wordt gekenmerkt door onder meer vrijheid, het menselijk lichaam, geweld, voedsel, sex, macht en propaganda.

Joris was goed op dreef en goed op zijn plaats. En hij heeft weer veel gelachen. Ook als er nix te lachen viel, maar dan probeerde hij te relativeren. Luyendijk is van een jongere generatie die niet veel van kunst afweet, maar hij was geïnteresseerd en op de hoogte. Ook Joep houdt wel van een gulle lach om al die onbegrepen kunstuitingen.

Er waren veel verschillende fragmenten, veel film en weinig tv. Want televisie kijkt van Lieshout al 25 jaar niet meer. Groot gelijk. Tussen 1985 en 2000 heb ik er ook nooit naar gekeken. Televisie is voor tieners en oude mensen.

De twee meest verontrustende fragmenten vond ik de food-performance van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCartney en de bijna verdrinkingsscene van twee anorexiete zussen, annex kunstenaars. Van Lieshout zoekt die verontrusting, hoewel ik vind dat dat minder in zijn eigen werk tot uitdrukking komt.

Detail: De VPRO heeft 2.000 euro betaald voor vier minuten beeld van bouncende teelballen van Bruce Nauman.

Kennelijk heeft Van Lieshout zelf geen kinderen. Toch is hij gefascineerd door het menselijk leven. Hij gelooft niet echt in een god, maar wel in intelligent design. De complexiteit kan niet vanzelf zijn ontstaan. Hier ging Joris snel aan voorbij. Joep is geen wetenschappelijke intellectueel, hij is een beeldenmaker.

Het moet anders, het moet vernieuwend zijn.

Wat vonden jullie ervan?

DJ

Van Lieshout signaleerde een algehele onverschilligheid en het verval van lokale culturen door de globalisering. Maar tegelijk profiteert Joep hier juist van door zijn internationale status.

En op wie leek zijn stem nou? Ik kwam er snel achter: Geert Wilders. ;-)

"Het mensenvrouwtje is het meest begerige dier."
Otto Mühl

--

De documentaire Land des Schweigens und der Dunkelheit van Werner Herzog ken ik niet. Toch ben ik een groot bewonderaar van deze merkwaardige filmer. Ik ken zijn oeuvre uit zijn vroege jaren, maar ik heb dit jaar ook Grizzly Man nog gezien. Ik ga niet naar de nachtfilm kijken. Te laat en te veel voor een avond.


Radio 2: For The Record Moet Blijven!









----------------------------------------
ANP - 4 augustus 2006 14:57

VARA stopt met radioprogramma For the Record
HILVERSUM (ANP) - De VARA stopt met het radioprogramma For the Record van Mart Smeets en Leo Blokhuis. De zendgemachtigde krijgt geen geld meer van Publieke Omroep (PO) voor het programma (Radio 2, 23.00-01.00 uur).

Door het ontbreken van dat PO-geld krijgt de VARA het budget voor het programma niet rond, aldus een woordvoerder vrijdag. De eerste uitzending van For the Record was op 8 januari 1992.

----------------------------------------

Gisteravond weer heerlijk naar geluisterd. Een lekker eigenzinnig nachtprogramma met veel Americana, singer- songwriters en rock & roll. Doodzonde als het programma zou verdwijnen. Gisteren riep Mart Smeets op om te reageren tegen het verdwijnen van het programma. Vorige zomer heb ik tevergeefs actie gevoerd tegen het opheffen van het radioprogramma Tros-Forum. Je krijgt er allemaal nix beters voor terug.

Nu noemde Mart geen adres of nix. Dus ben ik even gaan zoeken op het net. Ik had het volgende bedacht:

Laat je ook horen en stuur een mail naar Leo Blokhuis bij de VARA:

Adres: leo.blokhuis@vara.nl

Zet in het subject: For The Record Moet Blijven!



Vrij



De overkant is vanochtend vroeg met de auto vertrokken naar Zweden. Voor drie weken naar een groot huis bij directe familie. Ze zitten daar heerlijk in de natuur en het huis ligt aan een schitterend meer. Ik ben er ook een paar keer geweest. Gisteren moest Elle inpakken en heb ik met van alles geholpen: lekkere broodjes en beleg, snoep en drinken gehaald voor onderweg, was ophangen en vouwen, avondeten verzorgen en op de kinderen letten. Mees was gistermiddag teruggekomen van zijn week roeikamp in Friesland. Hij had het heerlijk gehad, maar was doodmoe vanwege de bonte avond op de laatste avond. Het was erg laat geworden. Hij heeft gisteren de hele middag geslapen en is gisteravond om acht uur naar bed gegaan. Hij gaat vandaag en morgen Elle helpen met kaartlezen. Hij heeft er zin in.

Ze gaan met zijn drietjes naar Zweden en ik blijf heerlijk thuis in Amsterdam. Even niet de druk van de kinderen en de zorg voor de overkant. Wel moet ik wat levende have verzorgen. Binnen- en buitenplanten, een aquarium met vissen, een terrarium met wandelende takken (wat heb je aan zulke beestjes?) en de poes Bob.

Ik ben heerlijk vrij en ik geniet er nu al van.

DJ

Straks naar de zondag-Albert Heijn in de Sarphatistraat en wat lekkers maken voor vanavond. Vanavond ook de tweede Zomergasten. Joris Luyendijk heeft vorige week al geschreven over Joep van Lieshout op zijn zomerblog voor de Volkskrant. Kun je hier lezen:

http://www.volkskrantblog.nl/bericht/65708

vrijdag, augustus 04, 2006

Tussenstukje



Ik ben nu ruim een week met deze blog bezig en het valt me niet tegen. Ik moet niet teveel posten en de stukjes niet te lang maken, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Ik heb reacties ontvangen en ik heb weer gereageerd op sommige blogs van mensen die reageerden. Zo bouw je een kringetje op dat zich hopelijk uitbreid. Wanneer je reacties wilt lezen, dan kun je dat beter doen door de desbetreffende posting in Previous Posts aan te klikken en niet onder een posting bij Comments. Dan kom je in een niet fraai vormgegeven reactie-pagina. Bij Previous Posts krijg je alle reacties keurig netjes onder elkaar. Maar er zijn wel meer details die ik zou willen veranderen, maar dat is voor later.

Wellicht het meest opvallend is dat ik geen profiel heb aangemaakt. Ik vind dat toch meer iets voor de daters en zoekers en dat ben ik niet. Ik ben single en ben niet uit op een relatie. Contact via de reacties vind ik al boeiend genoeg.

In de meeste profielen kun je ook je sterrenbeeld aangeven. Ik heb niets met astrologie. Dan klik je op een waterman en die matcht dan bij voorbaat niet met een ram, of een stier. Of juist wel. Ik kende vroeger wel meisjes die dan vroegen wat ik voor sterrenbeeld had. Daar konden ze veel uit afleiden. Ik weigerde dat vaak te zeggen. Iedere vorm van geloof, bijgeloof en metafysica is mij vreemd. En in het huwelijk heb ik ook nooit geloofd en heb het terzijde geschoven als een vorm van religie.

Mijn sterrenbeeld kun je nu raden. ;-)


DJ

Vanmiddag met mijn zoete dochtertje naar de film geweest in Pathé de Munt. K3 en het IJsprinsesje. Aafje vond het prachtig en vond Urbanus als gemene tovenaar griezelig. Een klein bakje popcorn met de kleinste beker cola kostte 5.- euro.

En ik heb vanavond een hardgekookt ei laten ontploffen in de magnetron. Dom.

Vanavond tussen 22.00 en 23.00 uur Pink Floyd live op Radio 2. Een concertregistratie uit het Concertgebouw uit 1969. Ben benieuwd hoe experimenteel dat klinkt.

donderdag, augustus 03, 2006

Margit



Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat een lieve, mooie, jonge vrouw verongelukte door een vrachtwagen op de Dam. Ik heb haar ruim vijftien jaar gekend en zien opgroeien van jong meisje tot jonge vrouw van 27. Een week voor het ongeluk heb ik haar nog gezien en kort gesproken. De afgelopen jaren is er geen week voorbij gegaan of ik dacht aan haar. Dat komt door de foto in de keuken en door haar oude poppenwagentje waar mijn dochtertje Aaf nog graag mee speelt. Ook hebben mijn kinderen -Mees en Aaf- beiden in hetzelfde rieten babywiegje gelegen als Margit en haar broer. Dat wiegje mochten we lenen van hun ouders, voor de voortzetting, de traditie, de verbondenheid tussen vooral Elle en de familie.

Ik heb Margit zien opgroeien, zonder haar echt goed gekend te hebben. Ik denk terug aan de gezellige en sfeervolle kerstdiners bij haar ouders. Met na afloop veel gezang en gelach rondom de piano. Ik sprak met Margit over muziek en over onze gezamenlijke liefde voor soulzangers en zangeressen. Margit kon zelf goed zingen. Toen Margit net een tiener werd hebben Elle en ik haar met haar broertje meegenomen naar haar eerste popconcert. Een optreden van Prince in de Kuip.

Elle heeft vroeger op Margit gepast en toen onze Mees werd geboren heeft Margit dat ook gedaan voor ons. Zo zagen we haar nog een paar keer per jaar. Want Margit ging op in haar vrienden- en vriendinnenclub. Altijd vrolijk, stralend, dol op haar familie, en het leek alsof ze maar niet volwassen wilde worden.

Arme, lieve Margit. Op zaterdagochtend gebeurde het en de weken er na waren één en al verslagenheid en ongeloof. En dan heb je inmiddels zelf ook kinderen. Hoe kon en kan het gebeuren.

Het is inmiddels vijf jaar geleden, maar Margit zie ik nog springlevend voor me.

Ze blijft voor altijd in mijn hart en voor altijd jong.

-

Er is een website over Margit die je hier kan bekijken.

http://www.margitwidlund.nl/home.asp

Zomergasten 1 - Deel 2 - Een reactie

Zondagavond postte ik mijn openingsrecensie van Zomergasten. Ik postte het hier en op de nieuwsgroep nl.kunst.film. Op de blog geen echte reacties, maar wel een scherpe mening op nl.kunst.film. Ik heb het antwoord van Ruud hieronder geplakt en geknipt. Wellicht nieuwe aanknopingspunten voor discussie.

En hier eerst een link van een blogger die ook Zomergasten gaat volgen.

http://www.min6.nl/wordpress/34/zomergasten-1-06/


Joris Luyendijk


> Zomergasten, met Jeltje van Nieuwenhoven.

> Vanavond de nieuwe presentator Joris Luyendijk.
> Een bescheiden jonge man zonder kapsones en
> zonder nadrukkelijke eigen inbreng. Ik vond hem dienend
> en op de achtergrond. Prettig. En hij gebruikt een
> jongensachtig lachje in de non-verbale communicatie.

Het schort bij hem enorm aan toegevoegde waarde zijn. Het was tekenend dat hij zijn vragen richt op zijn terrein, de kille feitjes, het concrete. Verder gaf hij weinig blijk van enige werkelijke empathie, laat staan luisteren om precies die dingen eruit te vissen, die het onderwerp verder kunnen uitpluizen, plezierig of confronterender. Dat lachje is het lachje van een beginnend danser die de partner constant op de tenen trapt en zich daar met wat beminnelijke charme van weggrijnst. Het lijstje in zijn handen en de schakels waren voornamer dan wat Van Nieuwenhoven aandroeg en hij wist dat dan ook zo goed als niet uit te diepen, met als gevolg slaapverwekkende tv. Zijn zinnen zijn slap, zijn stemgebruik is monotoon; allemaal totaal spanningsloos.

> Tegenover hem zat Jeltje van Nieuwenhoven. Een vriendelijke
> en open persoonlijkheid. Een self-made vrouw zonder
> veel intellectualisme, maar die goed en gemakkelijk
> kan praten. Ik denk over alles.

Het is best schattig, twee vriendelijke mensen aan een tafel bij de VPRO. Maar langer dan 1 minuut is dat niet interessant. Het geestige aan Connie Palmen is nu juist haar drang om tegenover een visie de hare te zetten, waarbij zij vaak de andere invalshoek kiest: dan gebeurt er wat, dan komt de gast niet weg met zes keer herhalen dat het fragment "zo interessant" is. Om de vriendelijke combi Luyendijk/Van Nieuwenhoven over 3 uur uit te smeren gaat nogal ver. Alleen een film van Peter Greenaway is saaier.

> Ik vind Zomergasten een heerlijke formule: de combinatie
> van oude fragmenten en een goed gesprek waar eindelijk
> eens alle tijd voor wordt vrijgemaakt. Ik kijk vrij weinig
> tv en bij een programma als dit kun je de zapper eindelijk
> wegleggen.

Het dreigt allemaal wat uitgekauwd te worden.De thema-avonden van de VPRO zijn geslaagder en boeiender.

> Ik kijk liever naar vrouwen dan mannen bij Zomergasten.
> Mannen vind ik doorgaans nogal ijdel in hun keuze van
> fragementen en verhalen. Ze gebruiken het meer om
> hun ego te vergroten dan hun diepere zieleroerselen
> te belichten. Vrouwen praten meer over hun gevoelens
> en bij vrouwen komt vaak het feminisme en de emancipatie
> aan de orde. Een onderwerp dat me aanspreekt.
> Zo vond ik het aardig om weer eens Annemarie Grewel
> te zien en horen. Ik was haar een beetje vergeten.

Juist Annemarie Grewel was, ook in het fragment, het toonbeeld van hoe je niet "vriendelijk" moet zitten zijn, maar spits en confronterend. Dat is leuk zonder dat zij opgelegd leuk zit te zijn: zij doet haar werk. Die had bovendien geen witgebleekte rij tanden, godzijdank, laat staan een mediacursus. In alles méér vent dan Luyendijk.

> Verder kwam van alles aan bod, met een lichte nadruk
> op de politiek. Het bood weer een aangename kaleidoscoop,
> maar -voor mij- zonder echte hoogtepunten. Het fragment van
> Joop Admiraal die zijn demente moeder speelde ontroerde me
> nog het meest.

Maar hoeveel interessante vragen van Luyendijk kon je optekenen? Hoeveel interessante observaties van Van Nieuwenhoven? De onweerlegbare kwaliteit van Admiraal kon je slechts beamen, en dat was het dan weer. En door met Paul de Leeuw... Gaap.

> Het is een mooie formule, maar vroeger vond ik de
> fragmenten meer bijzonder. Sinds een jaar of tien wordt het
> gehele omroeparchief in allerlei (retro)programma's over ons
> uitgestrooid. En zeker met internet is er geen schaarste meer
> aan oud materiaal. Schaarste wordt steeds meer een vorm van
> kwaliteit. Daarom kijk ik ook weinig televisie, maar voor
> Zomergasten gaat het luie oog de komende weken weer aan.

De fragmenten moesten zozegd korter, "want dan was er meer ruimte voor reflectie". Wélke reflectie? Er is nu meer tijd om het nóg saaier en nóg oninteressanter te maken. Door iemand die de rol van gesprekspartner/interviewer niet aankan, omdat ie niet laat blijken ook maar iets te zeggen te hebben. Eigenlijk was het alsof ik de hele avond naar U bent mijn Moeder heb zitten te kijken, met een verschrikkelijk slechte acteur. Iemand mét visie had méér gehaald uit de toneelstukjes van een Blair, de dood van Lady Di, de rol van de media, de rol van PR-mensen binnen politiek, Emma Goldman en Grace Kelly. Luyendijk zat erbij alsof ie een half uur geleden net die namen had gegoogled.

gR. Ruud


dinsdag, augustus 01, 2006

The Stones are out of Town

De Rolling Stones zijn weer vertrokken. Vandaag hadden de Telegraaf, De Volkskrant en Het Parool een grote foto op hun voorpagina staan van het concert van gisteravond. En zo'n foto is niet gratis. Fotografen mogen pas na forse betaling bij een paar nummers foto's maken.

Ik heb niet zoveel met The Rolling Stones -vind ze wel goed- maar begin jaren negentig kwam ik op het idee dat het op 8 augustus 1994 precies dertig jaar geleden zou zijn dat The Rolling Stones hun eerste, rioteuze concert in Nederland gaven. In het Kurhaus op Scheveningen. Het is bekend en berucht geworden omdat de Haagse tienerjeugd de Kurzaal afbraken en het concert voortijdig moest worden afgebroken. De politie -ook te paard- greep hardhandig in. Het is ook zo bekend geworden doordat het toenmalige REM-eiland filmopnames van het concert en de afloop hadden gemaakt. De beelden gingen de hele wereld over en zijn vaak herhaald.

Ik ben in de jaren er na in de geschiedenis gedoken en heb op 8 augustus 1994 een memorial-avond georganiseerd in Het Haags Filmhuis. De basis voor de avond was een door mij gemaakte, twintig minuten durende video-documentaire over het concert, de bezoekers en politie. Ik had het beeldmateriaal van het REM-eiland, een geluidsopname van Willem van Kooten, maar ik had tevens nieuw beeldmateriaal gevonden: een 8-mm filmpje van een bezoeker uit de zaal en een andere -vergeten- opname dat in Londen lag bij Reuters. Met behulp van Veronica heb ik daar de hand op weten te leggen en kon ik een mooie en hilarische bootleg maken. De video is nog op ruime schaal verspreid onder fans van de Stones fanclub. Ik hoop de docu nog dit jaar ergens online te zetten. Ik ben ook wel benieuwd of er nu nog een video of zelfs een dvd circuleert.

Volgende week dinsdag is het 8 augustus en kom ik nog terug op het concert, omdat ik na de video-docu plots een bandrecorderbandje kreeg van een vrouw die het gehele concert en de afbraak van de Kurzaal, vanaf het balkon had opgenomen. Hierdoor kon voor het eerst de hele setlist worden gereconstrueerd en bleek dat de Stones veel langer hadden gespeeld dan iedereen dacht. Wellicht dat ik er op één of ander manier volgende week iets van kan laten horen. Ik ben er mee bezig, maar kan nix beloven.

En dan hierboven een fragment uit het programmaboekje van toen. Ik had daar kopieën van gekregen. En wat is die krabbel daar rechts? Dat is de handtekening van Keith Richards. Die heb ik gekregen op de avond in 1995 voor het eerste concert dat The Rolling Stones in Paradiso gaven. Voor de deur van het Amstel Hotel. Ik woonde er vlakbij en kwam er die dagen geregeld om mogelijk te weten te komen waar de kaartverkoop voor het clubconcert zou plaatsvinden. Veel geruchten, maar niemand die het precies wist. Ik heb nooit een kaartje weten te bemachtigen.

De avond ervoor kreeg ik nog tips van fans bij het Amstel: toch de VVV, of misschien de Melkweg? In ieder geval stond ik 's avonds laat bij het Amstel Hotel en zouden de Stones weer terugkeren naar het hotel. Er stonden zo'n twintig fans, maar waar moet je staan voor een handtekening? Waar stappen ze uit? Dat moest je gokken. De meesten gingen links of recht voor de ingang staan. Een tienermeisje wist niet wat ze moest doen. Ik eigenlijk ook niet.

- Kom op, zei ik, wij gaan met z'n tweeën aan de linkerkant staan. En zo gingen we er met z'n tweetjes staan, maar we stonden verkeerd toen de auto met Ron Wood en Charlie Watts kwam voorrijden. Toen kwam er weer een geblindeerde limo aan.

De auto parkeert pal voor onze neus. De deur gaat open en op nog geen meter van ons af stapt Keith Richards uit en kijkt recht tegen het tienermeisje aan. Ik geef haar een pen en duw haar zachtjes naar voren. Keith lacht naar haar, hij pakt een papier en de pen van haar aan en op het dak van de auto zet hij een handtekening. Ik geef het meisje mijn programmaboekje en ook dat signeert hij. De toegestroomde fans om ons heen roepen, Keith, Keith! Maar na de twee handtekeningen gaat hij naar binnen. Jagger komt nog daarna en schiet direct het hotel in.

En daar stonden we dan met twee identieke krabbels. Was het wel een Keith Richards handtekening? De fans bekeken de hanepoot en beaamden dat het een echte is.

Pas in september 1998 zie ik The Rolling Stones voor het eerst live. Op het Malieveld in Den Haag in de stromende regen. Het was in de maand dat ik van Den Haag naar Amsterdam verhuisde. Het was mijn afscheidscadeau. En een cadeau, omdat ik een back-stage pas had en het concert helemaal vooraan in de afgesloten 'snake-pit' heb kunnen zien. Ik vond het een geweldige show. Iconen van de Rock and Roll. And I like it.